Title: Getting Started in Mixed Methods Research: Training to Enhance Care and Education in the Diverse Cultural Context of Qatar

**Date:** May 20 & 21, 2022 and June 3 & 4, 2022

Venue: WCM-Q (Online)

Course Directors: Dr. Amal Khidir & Dr. Michael Fetters

**AGENDA:** 

DAY 1- FRIDAY, M	AY 20, 2021; Doha Time (08:00 a.m. – 03:40 p.m.)		
Time	Topic	Session Learning Objectives: Participants will be able to:	Speaker
08:00 – 08:15 a.m. (15 min)	Registration/Check-in		
08:15 – 08:30 a.m. (15 min)	Welcome: Introduction		Dr. Amal Khidir
08:30 – 08:45 a.m. (15 min)	Within Group Self Introduction  **Please self regulate so all participants in your group can introduce themselves**	Meet the others in your group, share your academic background and the focus of your project	
08:45 – 09:30 a.m. (45 min)	Introduction to Mixed Methods Research	Summarize the major advances and current status of the field of mixed	Dr. John Creswell
09:30 - 09:45a.m. (15 min)	Question and Answer	methods research.	
09:45 –0 9:55 a.m. (10 min)		Break	
09:55 – 10:15 a.m. (20 min)	Presentation 1. Introducing Your Mixed Methods Study Research Problem Purpose, Specific Aims/Research Questions, Expected Outcomes Justification for collecting qualitative & quantitative data and using mixed methods procedures Target population(s) and sample for your research	Revise the overview and introduction to your project.	Dr. Chihiro Tajima
10:15 -10:25am (10 min)	Question and Answer		
10:25 – 10:35 a.m. (10 min)	Revise Worksheet 1		

Title: Getting Started in Mixed Methods Research: Training to Enhance Care and Education in the Diverse Cultural Context of Qatar

**Date:** May 20 & 21, 2022 and June 3 & 4, 2022

Venue: WCM-Q (Online)

10:35 – 11:00 a.m. (25 min)	Presentation 2. Using Conceptual Frameworks in Mixed Methods Research How frameworks might be used in different types of designs Examples of types of conceptual frameworks, Strategies for identifying a conceptual framework	Identify a strategy for adding a conceptual model/framework to your study	Dr. Michael Fetters
11:00 a.m. – 12:10 p.m. (70 min)	Lunch Brea	ak and Prayers	
12:10 – 12:25 p.m. (15 min)	Question and Answer	Identify a strategy for adding a conceptual model/framework to your	Dr. Michael Fetters
12:25 – 12:40 p.m. (15 min)	Complete Worksheet 2	study	
12:40 – 01:00 p.m. (20 min)	Presentation 3. Collecting Data and Identifying Your Sampling Strategy Qualitative data types – who, what, and how many? Quantitative data types – who, what, and how many? Data sampling framework, timing, and levels	Identify your qualitative and quantitative data sources and sampling strategy	Dr. Ellen Frøsig Moseholm Larsen
01:00 – 01:10 p.m. (10 min)	Questions and Answers		
01:10 – 01:20 p.m. (10 min)	Complete Worksheet 3		
01:20 – 01:50 p.m. (30 min)	Presentation 4. Applying and Drawing Core and Complex Designs Rationale and use for designs Core mixed methods designs Complex mixed methods designs Criteria for selecting your design Diagramming the design of your missed methods research Basic and advanced features to add to your diagrams	Identify the mixed methods design that best fits your project & learns the steps in drawing a diagram of your design procedures	Dr. Meshari F. Alwashmi
01:50 – 02:00 p.m. (10 min)	Questions and Answers		
02:00 – 02:15 p.m. (15 min)	Complete Worksheet 4		

Title: Getting Started in Mixed Methods Research: Training to Enhance Care and Education in the Diverse Cultural Context of Qatar

**Date:** May 20 & 21, 2022 and June 3 & 4, 2022

Venue: WCM-Q (Online)

02:15 – 02:25 p.m. (10 min)	Break			
02:25 – 03:25 p.m. (60 min)	Group Project Consultations Session 1 – Breakout Room	Describe concisely your own project as relates to pre-sent materials, resolve any questions, and apply your understanding by providing feedback to peers.	John Creswell & Huda Abdelrahim Michael Fetters & Mark Santos Ellen Frøsig Moseholm Larsen & Phyllis Chihiro Tajima & Maha Elnashar Meshari F. Alwashmi & Amal Khidir	
3:25 - 3:40 p.m (15 min)	Wrap Up in Main Room: Gather themes for Research Interest Group/Peer Networking - Breakout Room	Summarize comprehension of Day 1 Introduce material and set expectations for Day 2	Dr. Michael Fetters	
End of Day 1 DAY 1 HOMEWORK: Revise your sheets, particularly your title, specific aims, conceptual model, and diagram.				

Title: Getting Started in Mixed Methods Research: Training to Enhance Care and Education in the Diverse Cultural Context of Qatar

**Date:** May 20 & 21, 2022 and June 3 & 4, 2022

Venue: WCM-Q (Online)

Time	Topic	Session Learning Objectives	Speaker
08:15 - 8:30 a.m. (15 min)	Check-in		
08:30 – 09:00 a.m. (30 min)	Meet an Expert	Assemble with a professional mixed methods researcher.	John Creswell & Huda Abdelrahim Michael Fetters & Mark Santos Ellen Frøsig Moseholm Larsen & Phyllis Chihiro Tajima & Maha Elnashar Meshari F. Alwashmi & Amal Khidir
09:00 – 09:25 a.m. (25 min)	Recap of Day 1	Review comprehension of Day 1 material and set expectations for Day 2	John Creswell
09:25 - 09:45 a.m. (20 min)	Presentation 5. Creating an Implementation Matrix for Your Mixed Methods Project Use and benefits of creating an implementation matrix for your mixed methods design Strategies to represent a mixed-methods approach in an implementation matrix	Develop an implementation matrix that fits your project	Dr. Ellen Frøsig Moseholm Larsen
09:45 – 09:55 a.m. (10 min)	Question and Answer		
09:55 – 10:15 a.m. (20 min)	Complete Worksheet 5		
10:15 – 10:25 a.m. (10 min)	E	Break	

Title: Getting Started in Mixed Methods Research: Training to Enhance Care and Education in the Diverse Cultural Context of Qatar

**Date:** May 20 & 21, 2022 and June 3 & 4, 2022

Venue: WCM-Q (Online)

10:25 – 10:50 a.m. (25 min)	Presentation 6. Identifying Mixed Methods Integration Strategies  Merging Building Connecting Embedding	Identify integration strategy(ies) for your study	Dr. Chihiro Tajima
10:50 – 11:00 a.m. (10 min)	Questions and Answers		
11:00 – 11:10 a.m. (10 min)	Complete Worksheet 6		
11:10 a.m12:10 p.m. (60 min)	Lunch B	eak and Prayer	
12:10 – 12:35 p.m. (25 min)	Presentation 7. Conducting Mixed Methods Data Analysis: Fundamental Steps	Apply the seven fundamental steps for your project worksheet 7a (Mixed Methods Data Analysis Plans) and complete Worksheet 7b (Mixed Methods Research Data Inventory)	Meshari F. Alwashmi
12:35 – 12:45 p.m. (10 min)	Questions and Answers		
12:45 – 12:55 p.m. (10 min)	Complete Worksheets 7a & 7b		
12:55 - 01:05 p.m. (10 min)		Break	

Title: Getting Started in Mixed Methods Research: Training to Enhance Care and Education in the Diverse Cultural Context of Qatar

**Date:** May 20 & 21, 2022 and June 3 & 4, 2022

Venue: WCM-Q (Online)

Course Directors: Dr. Amal Khidir & Dr. Michael Fetters

01:05 – 01:30 p.m. (25 min)	Presentation 8. Developing Joint Displays for Integration Types of joint displays by design Tips in creating a joint display Process of building a joint display	Create a Mock-up joint display	Dr. Michael Fetters
01:30 – 01:40 p.m. (10 min)	Questions and Answers		
01:40 – 02:05 p.m. (25 min)	Complete Worksheets 8a, 8b & 8c		
02:05 – 02:15 p.m. (10 min)	What to expect for the Poster Session	Explain expectations for the poster session.	Dr. Chihiro Tajima
02:15 – 03:30 p.m. (75 min)	Group Project Consultations Session 2 – Breakout Room	Discuss concisely your own project methodology as it relates to presented material, resolve any questions, and apply your understanding of presented material by providing feedback to peers.	John Creswell & Huda Abdelrahim Michael Fetters & Mark Santos Ellen Frøsig Moseholm Larsen & Phyllis Chihiro Tajima & Maha Elnashar Meshari F. Alwashmi & Amal Khidir
3:30 – 3:45 p.m (15 min)	Wrap Up in Main Room	Summarize comprehension of Day 2 Introduce material and expectations for Day 3	Dr. Michael Fetters
End of Day 2 DAY 2 HOMEWORK:	Revise Aims, Design, Matrices, Plans for Integration, and Outline		

6

Title: Getting Started in Mixed Methods Research: Training to Enhance Care and Education in the Diverse Cultural Context of Qatar

**Date:** May 20 & 21, 2022 and June 3 & 4, 2022

Venue: WCM-Q (Online)

DAY 3 - Friday, June 3, 2022; Doha Time (08:00 a.m. – 02:00 p.m)				
Time	Topic	Session Learning Objectives	Speaker	
08:00 - 8:15 a.m. (15 min)	Check-in	,		
08:15 - 9:30 a.m. (75 min)	Refresher Presentations 1-8	Review and incorporate essential content from Day 1 and 2 presentations	John Creswell Michael Fetters Ellen Frøsig Moseholm Larsen Chihiro Tajima Meshari F. Alwashmi	
09:30 - 09:55 a.m. (25 min)	Presentation 9. Writing for Publication Strategies for writing a successful mixed methods paper Publishing your mixed methods study	Recognize strategies for writing a mixed methods research paper	Dr. Michael Fetters	
09:55 – 10:05 a.m. (10 min)	Questions and Answers			
10:05 – 10:20 a.m. (15 min)	Complete Worksheet 9			
10:20– 10:30 a.m. (10 min)		Break		
10:30 – 10:55 a.m. (25 min)	Presentation 10. Understanding Validity/Research Integrity in Mixed Methods Research Quantitative validity Qualitative validity Conceptualizing research integrity in mixed methods research	Identify potential limitations in the design of your mixed method	Dr. John Creswell	
10:55 – 11:10 a.m. (15 min)	Questions and Answers			
11:10 – 12:20 p.m. (70 min)	Lunch F	Break and Prayers		

Title: Getting Started in Mixed Methods Research: Training to Enhance Care and Education in the Diverse Cultural Context of Qatar

**Date:** May 20 & 21, 2022 and June 3 & 4, 2022

Venue: WCM-Q (Online)

12:20 – 1:50 p.m. (90 minutes)	Group Project Consultation Session 3	Evaluate your presentation, resolve any questions, and apply your understanding by providing feedback to peers.	John Creswell & Huda Abdelrahim Michael Fetters & Mark Santos Ellen Frøsig Moseholm Larsen & Phyllis Chihiro Tajima & Maha Elnashar Meshari F. Alwashmi & Amal Khidir
1:50 - 2:00 p.m (10 minutes)	Wrap up in Main Room	Summarize comprehension of Day 3 Introduce material and expectations for Day 4	Dr. Michael Fetters

DAY 4- Saturday, June 4, 2022; Doha Time (08:00 a.m. – 11:50 a.m)				
08:00 – 08:30 a.m. (30 min)	Check in			
08:30 – 09:30 a.m. (60 min)	Project Presentation Session 1 - Breakout Room	Illustrate the current state of their projects to peers workshop participants to reinforce their understanding of the material and to receive feedback from peers about areas for development  1. John Creswell & Amal Khidir 2. Michael Fetters & Huda Abdelrahim 3.Ellen Frøsig Moseholm Larsen Maha Elnashar 4.Chihiro Tajima & Mark Santos 5. Meshari F. Alwashmi & Phyllis Navti		
9:30 - 9:40 a.m. (10 min)		Break		

Title: Getting Started in Mixed Methods Research: Training to Enhance Care and Education in the Diverse Cultural Context of Qatar

Date: May 20 & 21, 2022 and June 3 & 4, 2022

Venue: WCM-Q (Online)

Course Directors: Dr. Amal Khidir & Dr. Michael Fetters

9:40 - 10:40 am (60 min)	Project Presentation Session 2	Illustrate the current state of their projects to peers workshop participants to reinforce their understanding of the material and to receive feedback from peers about areas for development	John Creswell & Amal Khidir     Michael Fetters & Huda     Abdelrahim     Sellen Frøsig Moseholm Larsen & Maha Elnashar     A.Chihiro Tajima & Mark Santos     Meshari F. Alwashmi & Phyllis Navti
10:40 – 10:50 a.m (10 min)		Break	
10:50 – 11:30 a.m (40 min)	Debrief	Comprehension of workshop materials or any questions from the Project Presentation sessions	Facilitators Amal Khidir & Michael Fetters
11:30 – 11:50 a.m (20 min)	Wrap up and Evaluation	Review workshop progress, assess your own project and plan next steps	Facilitators Michael Fetters & Amal Khidir
End of the Program			

#### **Overall Objectives:**

At the end of this activity, participants will:

- 1-Define the methodology of mixed methods research
- 2- Describe the concepts of mixed methods research
- 3-Demonstrate knowledge and skills in mixed methods research
- 4-Design their own mixed methods research to enhance their research competency